Lærkehøj Økologisk Frugt

Økologisk frugt, most og honning

Æbler

Her vokser græskarrene mellem æbletræer. Æblerne er til cider og hedder Tremletts Bitter.

Her vokser æbler sammen med græskar. Æblerne er til cider og hedder Tremletts Bitter.

 

Vi dyrker mange forskellige æbler på Lærkehøj frugt, omtrent 15 sorter fordelt på ca. 2500 træer. Flest træer har vi af Discovery, Rød Aroma og Holsteiner Cox. Træerne dyrkes økologisk og helt uden sprøjtning. Derfor har vi udelukkende valgt sorter, der er robuste overfor sygdomme og som samtidigt smager godt. Sygdomme forebygger vi også ved at beskære træerne, så de får lys og luft, og ved at fjerne grene med meldug og kræft.

De fleste af vores træer gror i et espalier-system, på svage grundstammer. Her holder vi ukrudtet væk med en Tournesol-fræser og med hakkejern, og træerne får vand i tørre perioder. Andre træer får lov at vokse mere ekstensivt i en slags skovlandbrug. De er store træer på stærke grundstammer, og sorter og arter står blandet. Her får de ingen vand og må klare sig i græs, der bliver slået et par gange om året. Mellem de store frugttræer dyrker vi græskar, solsikker og blomster til bierne.  Indtil nu har vi høstet langt mere i det intensive espalier-system, men her lægger vi selvfølgelig også flere arbejdstimer.

intensiv-plantage-discvery

Her vokser æblerne i espalier-system på svage grundstammer. Sorten er Discovery.

Skadedyr prøver vi at forebygge. Rådyr og harer holdes ude med vildthegn. Æblebladhvepsen fanger vi på hvide limplader lige før blomstring. Æbleviklere og skrælviklere forebygger vi med feromonforvirring. Bladlus forebygger vi ved at holde kvælstofniveauet lavt, noget der samtidigt reducerer mange svampesygdomme. Bladlusefjender som mariehøns, svirrefluer og guldøjer giver vi kost og logi, bl.a. får de pollen og nektar fra vores blomsterstriber. Desuden har vi sat 50 redekasser op til musvitter og blåmejser. De hjælper til med at reducere larvemængden sammen med vores flagermus og svaler.

Mosegrise er et problem, også selv om vores dygtige katte af og til fanger nogen.